Zeefdrukken ,Tampoprint & Cylinder printing

ZEEFDRUKKEN

Zeefdrukken, Tampoprint & Cylinder printing

Zeefdrukken wordt onderverdeeld in een aantal soorten druktechnieken. zeefdrukken gebeurt in 3 stappen en gaat als volgt:

 1. Emulsie
  Bij zeefdrukken brengen we op een kader van een stuk fijn gaas van zijde, polyester of staal met speciale emulsie het object aan dat moet worden bedrukt. Deze emulsie betreft een lichtgevoelig vloeistof dat wordt aangebracht op het gaas van de zeef. Vervolgens vind er een belichting plaats door middel van een film over de emulsie. De laag onder de transparante delen worden hierdoor hard.
 2. Inkt aanbrengen
  Als het gaat om kleding zeefdrukken, gebruiken we inkt. Deze inkt wordt aangebracht op de zeef en wordt uitgestreken door middel van een rakel over de vorm waarin deze moet worden gedrukt. Het principe is vrij eenvoudig maar doordat zeefdruk inzetbaar is op alle gebieden van bedrukking wordt het ingewikkelder. Ieder materiaal heeft verschillende eigenschappen en voor verschillende materialen heeft men verschillende soorten inkt nodig
 3. Inkt verspreiding
  Het inkt verspreid zich twee kanten op. De mazen van de zeef worden in een richting gevuld, terwijl in de andere richting de inkt, door het gaas heen, op de drager wordt gedrukt.

TAMPOPRINT

Tampoprint is een afdrukproces dat een 2-D-afbeelding op een 3D-object kan overbrengen. Dit wordt bereikt met behulp van een indirect offset afdrukproces waarbij een afbeelding wordt overgebracht van het cliché via een siliconenpad op een substraat.

Kenmkerken van Tampoprint:

 • Afdrukken vrijwel onafhankelijk van de vorm, b.v. concave, convexe, gebogen delen
 • Bedrukken van verschillende oppervlaktestructuren, zoals ongelijke of gestructureerde oppervlakken
 • Mogelijkheid om in holtes te drukken
 • Mogelijkheid om mechanisch gevoelige producten te printen

CYLINDER PRINTING

Cylinder Printing is een rotatiedrukpers waarin de af te drukken afbeeldingen gekromd zijn rond een cilinder. Afdrukken kan op een groot aantal verschillende ondergronden, waaronder papier, karton en plastic.
Cylinder Printing persen die rollen gebruiken, worden ook wel webpersen genoemd.

BEKIJK ONS OP YOUTUBE